Dat u het maar even weet!

Dinsdag 05 Augustus 2008 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Hier volgt een mededeling van het bedrijfsleven:Deze zin komt uit een artikel in de Volkskrant, waarin melding wordt gemaakt van een vloot auto's die voor Google Earth in onze steden gedetailleerde foto's maakt van de straten en het straatleven. Voortaan kunt u dus niet zonder vermomming vreemdgaan, publiekelijk aan uw edele delen krabben (m/v) of een sigaretje roken op het terras terwijl u thuis volhoudt dat u gestopt bent. De hele wereld kijkt via Google met u mee, tot in lengte van dagen.
Loeren door de brievenbus
U zou natuurlijk kunnen tegenwerpen dat er altijd al op straat is gefotografeerd en gefilmd. Ook steeds meer bewakingscamera's leggen uw bewegingen vast zonder dat u dat in de gaten hebt. Maar er is toch een verschil. Bewakingsbeelden mogen maar beperkte tijd worden bewaard. Een 'normale' foto komt doorgaans niet verder dan het album van de toerist of hooguit de krant die morgen weer in de kattenbak ligt. Met wat extra pech staat de foto ergens op internet, maar meestal niet zo prominent dat de hele wereld langskomt. Bij Google Earth gebeurt dat wél en tot in lengte van dagen. Inmiddels bekend zijn de beelden van dames die argeloos en topless op hun dakterrasje in Amsterdam Centrum lagen te zonnen.

En hoe ver zijn we over tien jaar? Staat Google straks gewoon door de klep van uw brievenbus te fotograferen (aangenomen dat die zich in de voordeur bevindt)?
Loert de Google-camera binnenkort onder het wc-deurtje door als u bij Van der Valk eventjes lekker ongestoord denkt te kunnen poepen?
Dit is natuurlijk allemaal zwaar overdreven. Dat zou mooi worden zeg! Dat iedereen maar jouw tronie ongevraagd de wereld rondstuurt!

Het is net zo overdreven als wanneer je tien jaar geleden voorspelde dat je in 2008 als crimineel op YouTube of Overvallers Gezocht zou staan, als overspannen leraar in de beslotenheid van je eigen klaslokaal werd gefilmd en op de Dumpert van GeenStijl terechtkwam, je die snelheidsovertreding eindeloos herhaald zag op Wegmisbruikers of Blik op de Weg, bewakingsbeelden tóch hun weg zouden vinden naar de media en je naaktfoto's zonder toestemming op internet werden verspreid.

Ik noem maar een paar idiote voorbeelden, dat begrijpt u.

Tags: