Rookvrije werkplek

Dinsdag 01 Juli 2008 in categorie Schandelijke taferelen

Nederland maakt een mijlpaal van het rookverbod in de horeca dat vandaag ingaat. Gisteravond waren er nog diverse rituele rookfestijnen om nostalgisch afscheid te nemen van het rokertje in het café.

De controleurs zijn al in hun auto gesprongen om het rookverbod te handhaven. Ze zullen eerst waarschuwen, maar binnenkort volgen er hoge boetes voor de uitbaters van gelegenheden waar wordt gerookt.
Over het algemeen wordt het rookverbod in de horeca als een goede maatregel gezien. Iedereen heeft recht op een rookvrije werkplek. Maar hééft iedereen die dan nu ook?

Nee. Ik kan zó al een beroepsgroep bedenken die géén rookvrije werkplek heeft: de brandweer. Wat denkt minister Klink daar aan te gaan doen? Want kijk eens naar de brand die afgelopen weekend in Amsterdam-Noord woedde.Iedereen recht op een rookvrije werkplek!
Foto: Sybren Stüvel

En dat noemt de minister een 'rookvrije werkplek'? De brandweer heeft weliswaar adembeschermingsapparatuur, maar in de praktijk krijgen de werknemers hier toch nog heel wat ongezonde dampen binnen. Om maar niet te spreken van de andere hulpverleners, omstanders en de inwoners van Floradorp.
Nu nog even over die andere verslaving...
In het kader 'rookvrij' moeten we het dan natuurlijk ook nog even hebben over die andere verslaving: de auto. De hoeveelheid uitlaatgassen en fijnstof die door onze heilige koe wordt geproduceerd gaat alle Europese normen te boven. Bouwprojecten komen daardoor stil te liggen, grote steden willen milieuzones instellen, scholen staan al gauw te dicht langs snelwegen.
Een minister die consequent is legt dus net zo ferm het auto- en vliegverkeer aan banden als hij dat met het roken doet. Maar ja, de economie hè...

Heel goed dus voor onze volksgezondheid, dat rookverbod in de horeca. Nu ook nog even die andere vuiltjes wegwerken. Liefst net zo voortvarend. Want je wilt als minister van volksgezondheid toch niet de geschiedenis in gaan als de vervuilingshypocriet die vanwege de centjes alleen maar selectief met onze gezondheid omgaat.

Tags: