goed nieuws voor nagelbijters

Woensdag 01 Augustus 2007 in categorie Lijf en ledematen

Typisch zo'n fijn berichtje om de komkommertijd mee door te komen: in Venlo komt een behandelcentrum voor nagelbijters. Dat heet in moeilijke medi-taal Onychophagie Centrum. Dan kan waarschijnlijk meteen ook de rekening wat hoger zijn.

Nou, eerst maar eens kijken was onychophagie eigenlijk betekent. Hmm, Van Dale weet nergens van. Logisch, want het is een Frans woord en het betekent gewoon nagelbijten. Zég dat dan gewoon!
Daarnaast heb je ook nog onychotillomanie, dat is het stukbijten van nagelriemen en omliggende huid.

Al dat geknabbel aan de vingers is niet zomaar neurotisch gedrag, nee, het is een impulsstoornis. Volgens directeur Alain-Raymond van Abbe van het O-Centrum is het zelfs een echte volksziekte waar twee miljoen mensen Nederland aan lijden. Wereldwijd schijnen het er 600 miljoen te zijn. Hoe ze aan die cijfers komen is mij altijd een raadsel. Het zal wel een extrapolatie zijn van een steekproef onder vijfhonderd personen of zoiets. Maar goed, het nagekluifcentrum heeft een Preventor ontwikkeld die door een tandarts wordt aangemeten bij de patiënt. Tijdens de maaltijd mag hij uit, maar voor de rest van de dag zorgt het ding ervoor dat je niet kunt nagelbijten.
Een stuk Duck-tape over de bek geeft hetzelfde resultaat, denk ik dan als leek, maar dat zal wel weer een onbenullige gedachte van mij zijn. Het oog wil tenslotte ook wat.

Hoe de Preventor eruit ziet en hoeveel het allemaal gaat kosten is vooralsnog niet duidelijk te krijgen *). Preventor is namelijk ook de merknaam van een condoom, verkrijgbaar in de smaken tutti-frutti, banaan, aarbei en chocolade. Ik weet dus eigenlijk niet wat ze daar in Venlo allemaal lopen uit te vogelen.

Maar goed, we zullen het zien wanneer het O-Centrum in september z'n deuren voor het grote nagelbijtend publiek openstelt. Tot die tijd zullen de nagelbijters gewoon de handen in de zakken moeten houden.

*) Update: 400 euro.

Tags: