het patatplakkertje

Dinsdag 27 Maart 2007 in categorie Media

In België wilden ze een wegenvignet. Iedere buitenlander die de euvele moed had op zich op het Belgische wegennet te begeven zou voortaan moeten dokken voor deze stommiteit. Maar het plan is alweer van de baan. Dat is maar goed ook, want er viel toch geen eer aan te behalen. Want wie wil er nu rondrijden met een Belgisch wegenvignet?
In Zwitserland hebben ze al jarenlang zo'n vignet. Maar voor Zwitserland heeft het zin. Het geeft namelijk een zekere status. Wie een Zwitsers vignet achter de voorruit heeft laat daarmee zien: Kijk, ik ben in Zwitserland geweest! Mét de auto! En dat is bloedlink daar met die bergen en ravijnen! En ik ben levend teruggekomen! Toegegeven, het is een ietwat burgerlijke status. Sommige Nederlanders koesteren daarom een hele verzameling van die dingen op de voorruit. Dat zullen ze met zo'n Belgisch vignet nooit doen. De gemiddelde Nederlander voelt zich ver verheven boven het in zijn ogen domme patatvolkje, dus hij kijkt wel uit om te gaan etaleren dat hij zo suf is geweest om daar naartoe te gaan. Met die stickers van Walibi of Bobbejaanland was je al het lulletje, dus dan moet daar niet nog eens zo'n patatvignet bijkomen.

Mijn theorie is dan ook dat de Belgen dit plan hebben laten vallen om onze nationale superioriteitsgevoelens niet te kwetsen. Daar zal overigens heel wat diplomatieke druk van Maxime Verhagen aan te pas zijn gekomen. Dat de Belgen geld willen voor het gebruik van hun kasseien moeten zij weten, maar een Nederlander moet zich daarna nog wél in z'n eigen straat kunnen vertonen zonder te worden uitgelachen. En dus zoeken ze nu naar een andere oplossing. Het Zwitsers vignet ook geldig verklaren voor België bijvoorbeeld. En die Zwitsers zich maar afvragen waardoor er ineens zoveel extra geld binnenkomt...

Tags: