Een seniel gevoel

Zaterdag 10 December 2005 in categorie Paranoia

Af en toe bekruipt mij het gevoel dat ik seniel word. Daar geef ik niet aan toe, want het komt waarschijnlijk door de regering en die valt niet serieus te nemen.
Zo leefde ik altijd in de veronderstelling dat mobiel bellen op de fiets, net als in de auto, sinds maart 2002 verboden is. Maar dat is helemaal niet waar: pas nu gaat verkeersminister Peijs onderzoeken of fietsend bellen gevaarlijk is en of het moet worden verboden. Dan ga ik aan mijzelf twijfelen, want ik meen mij toch echt te herinneren dat de fiets in die dagen uitdrukkelijk onder de maatregel viel.
Snel rondsnuffelen dus op internet, maar inderdaad: het is (nog) niet verboden. Ondertussen blijkt tevens dat diverse mensen er wél een bekeuring voor hebben gekregen.

Ik mag het gezag af en toe graag tarten

Ander voorbeeld. Toen tante Jorritsma verkeersminister was, voerde zij de maatregel in dat voetgangers op eigen verantwoording mochten oversteken wanneer het voetgangerslicht op rood stond.
Nu heb ik de onhebbelijkheid het gezag af en toe graag te tarten, dus ik probeerde het meteen uit. Onder het oog van twee agenten op een vlotte mountainbike negeerde ik het rode licht en stak over. En ja hoera, de jongste van het stel sloeg direct aan: "Het is rood hoor!"

Vergenoegd wees ik hem op de nieuwe maatregel van Jorritsma. Zijn oudere collega beaamde dat ik gelijk had. Geen product van mijn fantasie dus, maar bevestigd door een lid van het gezag! Alleen: die hele maatregel is tegenwoordig nergens meer terug te vinden. Slechts het op eigen risico oversteken bij een geel knipperend voetgangerslicht is toegestaan, maar die maatregel dateert al uit 1990. Jorritsma was verkeersminister van 1994 tot 1998. Trouwens, een geel knipperend voetgangerslicht? Nooit gezien!

Laat ik het er maar op houden dat Jorritsma met dat 'eigen risico' bedoelde: het eigen risico op een bekeuring.

Tags: