wegmisbruikers

Maandag 19 September 2005 in categorie Media

Onlangs werd ik aan het denken gezet door het programma 'Wegmisbruikers'. Dat lijkt u misschien iets teveel eer voor een dertien in een dozijn programma, maar dit keer viel mij toch iets op.
Voor degenen onder u die hun kijkgedrag beperken tot het consumeren van diepgaande cultuur- en discussieprogramma's eerst eventjes een korte toelichting.
'Wegmisbruikers' achtervolgt met de camera van de politiewagen lieden die zich bezondigen aan extreme snelheidsovertredingen en ander asociaal verkeersgedrag. Een kloon van 'Blik op de Weg' dus, maar dan zonder die saaie 'diepte-interviews' van Leo de Haas met de daders. Daar zit de kijker niet op te wachten. Die wil gewoon hup, actie, volgende spectaculaire achtervolging.
Bij 'Wegmisbruikers' hebben ze dat begrepen en dus flitst in rap tempo de ene na de andere wegpiraat met 180 kilometer per uur over het scherm. Af en toe mag verkeersofficier van justitie Koos Spee tussendoor nog iets vermanends zeggen, maar dat is alleen om de sensatiezucht te camoufleren. De programmamakers zouden zwellen van trots wanneer zij wisten dat zij mij tóch tot een dieper inzicht hebben gebracht. Namelijk het inzicht dat er in Nederland flink wordt gediscrimineerd in de regelgeving voor verkeersdeelnemers. Miljoenen worden er geïnvesteerd in apparatuur en menskracht om snelheidsovertreders te betrappen, terwijl het hele probleem simpel kan worden opgelost door in elke auto een snelheidsbegrenzer verplicht te stellen. Zo is dat immers ook geregeld voor bromfietsen en vrachtwagens. Dus waarom niet voor de auto? Het Bureau Verkeershandhaving zou het een stuk makkelijker krijgen.

Maar nee, liever smijt men het geld over de balk voor de aanschaf van flitspalen, dure Volvo's met camera's aan boord, laserguns, radardetectie, anti-radardetectie, trajectcontrolesystemen en het revalideren van uit hun wrak gezaagde verkeersslachtoffers.
Dus: wat zit hierachter? Hebben de ministers van Verkeer en Waterstaat en van Justitie belangen bij SBS6? Leveren snelheidscontroles stiekem toch meer op dan ze kosten? Vrezen zij aan de kant te worden gezet door het kiezersvolk? Is Willem-Alexander ertegen?
Nee, volgens mij vreest de gehele ministersploeg voortaan alleen nog maar een Canta als dienstauto te krijgen. En dat draagt natuurlijk weer bij aan het luldebehanger-imago waaraan deze regering al zo vreselijk lijdt. Stelt u zich maar eens voor: Balkenende of Donner in een Canta. Zonder te lachen! Dat lukt u niet...