een moderne hobby

Zondag 05 Juni 2005 in categorie Beeld en Geluid

Zondag is hobbydag. De nieuwste hobby is fotograferen. Niet het oude fotograferen, maar het digitaal fotograferen. Geen gedoe met filmpjes en donkere kamers, nee, klikken en kijken.
Digitale fotografie bestaat al langer, maar breekt de laatste jaren massaal door. Kodak is sinds 1986 eigenaar van de digitale sensor technologie en hielp daarmee achteraf bezien misschien wel z'n eigen 'chemische' filmproduktie om zeep. Apple maakte in 1994 de eerste digitale fotocamera, de Apple Quicktake. Nog geen tien jaar later (2003) werden er voor het eerst meer digitale dan conventionele fotocamera's verkocht. Trendwatchers verwachten dat er in 2008 zo'n 82 miljoen digitale fototoestellen op de wereld rondslingeren. de massa
De populariteit van digitaal fotograferen is -naast de instant beschikbaarheid van het resultaat- met name ook te danken aan de uitgebreide mogelijkheden om een foto zélf op de computer te bewerken. Mislukte opnamen gooi je weg, almaar hogere resoluties maken het mogelijk delen van een foto flink uit te vergroten, rode oogjes verdwijnen met een muisklik, belichting en kleur zijn gemakkelijk te corrigeren. Dankzij de techniek zijn macro-opnamen en panoramafoto's binnen het bereik gekomen van de massa. En dat zijn nog maar de eenvoudigste bewerkingen.

stoffige albums
Ook qua opslag is er veel veranderd. Rijen stoffige albums en ruimtevretende rekken met duizenden dia's behoren tot het verleden. Alles wordt gewoon op CD of DVD geplempt. Dat vergt uiteraard weer software om de gigantische collectie digitale foto's te kunnen beheren, maar wat dat betreft is er veel goeds beschikbaar. Zo kreeg ik bij mijn Canon het programma ZoomBrowser EX geleverd en dat werkt gladjes en eenvoudig. Daarnaast gebruik ik voor het beheer en eenvoudige bewerkingen het van oudsher uitstekende ACDSee. Niet gratis, maar z'n geld ten volle waard.
Eveneens nuttig is het programma Picasa2, dat zomaar gratis door Google wordt weggegeven. Het inventaristeert automatisch alle foto's op de harde schijf en heeft een verrassend aantal extra bewerkingsmogelijkheden, inclusief de optie om CD's te branden.

de rest van de wereld
Tja, en dan moet de rest van de wereld natuurlijk nog zien wat voor fantastische kiekjes je hebt gemaakt. Bijna elk cameramerk heeft wel een mogelijkheid om de foto's naar een eigen albumwebsite te sturen, maar de onbetwiste favoriet is de laatste tijd natuurlijk het merk-onafhankelijke Flickr. In beginsel gratis, maar een 'pro' account is het overwegen zeker waard.
Het uploaden van foto's naar Flickr is eenvoudig, vooral ook door de Flickr Uploader: drag & drop, klaar.
Flickr is mede populair dankzij opties als het toevoegen van commentaar en contacten1). Aldus ontstaan hele 'communities'. Zo zie je nog eens wat en het werk van anderen brengt je op ideeën. Tevens is het interessant om te zien dat de digitale techniek leidt tot een andere manier van fotograferen. Er is bijvoorbeeld een duidelijke trend in het fotograferen van (onderdelen) van alledaagse objecten. Daar zou men vroeger niet gauw filmpje aan verspild hebben.

klote
Digitale camera's zijn er in alle soorten en maten. Zelf geef ik de voorkeur aan een kleine camera die ik altijd op zak kan hebben. Het gesjouw met zware bodies en objectieven weegt voor mij niet op tegen het voordeel van de extra mogelijkheden. En ook de kleintjes zijn tegenwoordig in staat tot grote prestaties.
Maar ondanks alle geavanceerde fototechniek blijft één nadeel bestaan: ik sta er altijd zo klote op!

1) Verbal Jam op Flickr vindt u hier. Uw eigen Flickr adres kunt u uiteraard in de reacties zetten, evenals ervaringen en wetenswaardigheden.