« gaap | Home | aan lager wal »

 

tokkies en intellectuelen

Donderdag 21 April 2005 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

In Buitenhof discussieerden afgelopen zondag drie intellectuelen over de onderklasse van de samenleving. Aanleiding vormden de toestanden in de Graafsewijk in Den Bosch. Criminoloog Chris Ruitenfrans kwam alles uitleggen aan de hand van het door hem vertaalde boek 'Leven aan de onderkant' van de Engelse psychiater Theodore Dalrymple. Om het verhaal enigszins te nuanceren waren Marius Ernsting (directeur Humanitas) en Willem de Haan (hoogleraar RUG) opgetrommeld.

Volgens Dalrymple heeft de verzorgingsstaat een slechte invloed op de mentaliteit in de onderklasse. De mensen daar hebben een gebrek aan moraal, ambitie en kennis. Daardoor weten ze niet hoe ze moeten leven, nemen ze geen verantwoordelijkheid voor hun eigen bestaan en kiezen ze voor een slachtofferrol. Alles is de schuld van een onrechtvaardige samenleving. De drie intellectuelen debatteerden over in hoeverre dat allemaal waar was.
Gaandeweg de discussie stelde ik mij ineens voor een inwoner van de Graafsewijk te zijn...
Ik was zojuist meurend uit mijn nest komen rollen, struikelde over wat lege bierflessen, zette de televisie keihard aan en zapte langs de kanalen. Ik bleef noodgedwongen hangen bij Buitenhof, want de rest was alleen maar Paus. Na de eerste trek van mijn zelfgeteelde joint raakte ik plotsklaps dusdanig intellectueel bevlogen dat ik zowaar de discussie over mijn eigen onderklasse kon volgen.

Ik zag daar drie heren uit de bovenklasse uit de doeken doen hoe het met mij en mijn buren was gesteld. Dat was niet best. Mij bekroop een eigenaardig gevoel van vervreemding. Want het is een raar idee, drie intellectuelen die de rest van Nederland uitleggen hoe wij leven en hoe het komt dat wij zo zijn. Net alsof je op Discovery Channel kijkt naar een programma over de Bonobo apen. Wás ik maar zo'n Bonobo aap! Dan viel er lekker veel te neuken. En niemand die daarover in Buitenhof begon te zeiken, want dat doen die beesten nou eenmaal.

Aan het eind van Buitenhof zeiden ze dat je je kon opgeven om een uitzending bij te wonen. Dat moet ik maar eens doen. Dan ga ik natuurlijk wel meteen bij die Trip aan tafel zitten, want ik weet alles van trippen. Ik zal dan Nederland eens vertellen over onze wietplantage op zolder. Want daar is helemaal niks mis mee. Het is gewoon een moderne manier van volkstuinieren. Vroeger verbouwden de mensen daar hun eigen sla, sperciboontjes en boerenkool. En radijsjes natuurlijk. Nu doen we hennep. Dat is toch ook gewoon een plant? Een heel nuttige plant trouwens. Als het nou onkruid was...

O ja, dan ga ik het natuurlijk ook hebben over al die andere probleemwijken. Zoals Hof Kollenberg in Sittard, die villawijk waar ze niet willen dat er een stelletje geestelijk gehandicapten komt wonen. Die intellectuele asocialen daar weten óók niet hoe ze moeten leven, kiezen óók voor de slachtofferrol en nemen geen verantwoordelijkheid. Maar daar durft die Dalrymple geen boek over te schrijven.

Zo, de joint is op, dus ik voel me alweer terugzakken in mijn onderklasse. Ik ga maar eens de plantjes water geven boven. Of matten met de ME. Of neuken. Wat zich het eerste aandient. Want het is fijn een tokkie te zijn!