loonzakken

Donderdag 14 April 2005 in categorie Schandelijke taferelen

De topmannen van de grote energiebedrijven zitten er warmpjes bij, zo bleek de afgelopen dagen. Ludo van Halderen (Nuon) verdient 816 duizend euro, Michiel Boersma (Essent) 821 duizend euro, Ronald Blom (Eneco) 504 duizend euro en Erik de Heus (Oxxio) 450 duizend euro. {note(bron: Volkskrant |1)}
Vanwege alle maatschappelijke en parlementaire commotie zou je verwachten dat de energiebedrijven de behoefte zouden voelen dit een beetje aan de klanten uit te leggen.

Even een rondje langs de websites: Nuon zwijgt tot dusver. Essent komt met een open brief aan de medewerkers, Eneco heeft een uitgebreid persbericht op de site. Het nieuwe bedrijf Oxxio houdt zich net als Nuon gedeisd. Zelfs op de pagina met Financiële Informatie ('alle relevante feiten en cijfers') is het salaris van De Heus niet vermeld. voetballers
In menig groot bedrijf zal men zich dezer dagen verontwaardigd afvragen waar iedereen zich nou zo druk over maakt. Dit zijn immers heel gangbare salarissen in die wereld. Voetballers verdienen toch ook gigantisch veel? Daar hoor je nooit iemand over!
Ja hoor, daar hoor je wél iemand over! Regelmatig krijgen spelers van het Nederlands Elftal en de topclubs publiekelijk te horen dat het rijke verwende krengen zijn. Er wordt bovendien heel wat televisiezendtijd besteed aan kritische controle of zij wel waar voor hun geld leveren.
Tevens moeten we incalculeren dat voetballers sparen voor de toekomst, want na hun 35ste zijn ze uitgerangeerd en intussen tamelijk invalide geschopt.

handig buitenland
“Laten president- directeuren vooral naar het buitenland gaan”
Een ander populair argument voor de topsalarissen is dat de beloning is afgestemd op internationale normen. We moeten ze dus wel zo riant betalen, anders vertrekken de (meestal) heren naar het buitenland.
Het buitenland is altijd handig. Met name het 'buitenland' waar alles meer, beter en hoger is. Tenminste, als het om salarissen van topmanagers gaat. Wanneer de beloning van het personeel in het geding is, wordt ineens verwezen naar andere buitenlanden, waar het allemaal een stuk minder is. Hoge looneisen zijn in dat geval plotseling slecht voor onze concurrentiepositie.
Ik zou zeggen: laten die president-directeuren dus vooral naar die buitenlanden gaan. Dat verzwakt de concurrentiepositie van de bedrijven aldaar en dat is alleen maar goed voor die van ons. Binnen onze eigen grenzen staat genoeg ambitieus talent te trappelen om ook eens aan de bak te komen.

internationale normen
Wat zijn eigenlijk die 'internationale normen' waar de energiedirecteuren hun ruime zakgeld aan te danken hebben? Dat is de Hay-norm, dames en heren. Gewone loonslaven als u en ik hebben daar nog nooit van gehoord, maar aan de top is hij het Evangelie van Pecunia. De Hay Group is een internationaal opererend organisatie- en adviesbedrijf op het gebied van 'human resources management en organisatieveranderingsprocessen'. Ze hebben ook een database, Hay PayNet genaamd, waaruit je precies kunt afleiden wat iedereen qua salaris waard is.

Ja, u dacht dat die toptraktementen allemaal maar nattevingergraaiwerk waren, hè? Nee, daar is grondig over nagedacht. Er is gerekend en geanalyseerd, verzameld en vergeleken. Allemaal om hun eróp en ons erónder te houden!
Denkt u bij de CAO-onderhandelingen voortaan dus even goed aan uw eigen 'Pay-norm'?