vies vadertje

Woensdag 13 April 2005 in categorie Milieu, flora, fauna

Vroeger noemde men de overheid 'Vadertje Staat'. Want de overheid weet wat goed voor ons is en zorgt voor ons. Min of meer de verpersoonlijking van Vadertje Staat was de oude premier Willem Drees. Hij voerde bijvoorbeeld de AOW in. Maar Willem Drees is al lang dood en dus moeten wij het tegenwoordig stellen met bevoogdende types als Jan Peter Balkenende en Piet Hein Donner.

Vadertje staat verbiedt en verplicht ons ook een heleboel dingen. Voor ons eigen bestwil. Zo mogen wij niet meer roken, niet meer dik worden, niet meer overmatig drinken en onze geest niet meer verruimen. Wij moeten in het verkeer een helm op en een autogordel om. Als we nog klein zijn moeten we in een kinderzitje. Onze muziek mag niet te hard, want dat is asociaal tegenover de buren. Wie zich daar niets van aantrekt wordt apart gezet in een tokkiecontainer.
Zonder licht op de fiets in het donker rijden is strafbaar. De brommer mag niet teveel lawaai maken anders wordt hij meedogenloos vernietigd. Vadertje Staat weet precies wat goed is voor de burger. Maar hij weet nog beter wat goed is voor de economie! En als hij dan moet kiezen, kiest hij voor het laatste. Want een economie moet altijd blijven groeien. Dat is gezond en voor ons eigen bestwil. Het maakt niet uit hoeveel rotzooi we daarvoor moeten inademen, hoeveel herrie we daarvoor moeten verduren. Duizenden vrachtauto's en bussen mogen dagelijks hun dieseldampen en roetwolken uitbraken. Vliegtuigen rekken voortdurend hun geluidsgrenzen op. Ondanks Stivoro leven we in de meeste vuile lucht van heel Europa.

Ik begrijp nu ineens waarom de machines van het hoveniersbedrijf meer herrie mogen maken dan de brommer van de buurjongen. Of waarom de aannemers oorverdovend onbelemmerd kunnen boren, breken, stampen en heien. Waarom op kerosine geen belasting wordt geheven. Waarom trucker Henk Wijngaard gewoon met de vlam in de pijp mag blijven rijden.
Want op de motor van onze economie hoeft blijkbaar géén roetfilter, katalysator of knaldemper te zitten.
Misschien moesten we Vadertje Staat maar eens uit de ouderlijke macht ontzetten.