hobbyisme en terrorisme

Donderdag 07 April 2005 in categorie Media

Onze eigen polder-Bin Laden, Samir A., is gisteren door de rechter vrijgesproken. Hij werd beschuldigd van het voorbereiden van terroristische aanslagen, omdat in zijn huis diverse spullen waren aangetroffen die daarop zouden wijzen. Zo lagen er volgens de kranten patroonhouders voor automatische vuurwapens, een geluiddemper, een aantal gesoldeerde elektronische circuitjes, een kogelwerend vest en een nachtkijker. En er waren natuurlijk de plattegronden van de Tweede Kamer, Borsele, Schiphol, het AIVD-gebouw en het ministerie van Defensie.

De rechtbank vond het allemaal wat mager. Ik weet niet wat de rechters zélf thuis aan handige spulletjes in de tuinschuur hebben liggen, best kans dat ik hopeloos achterloop bij de nieuwste trends in doe-het-zelf materialen. Dus mocht dit hip zijn bij de jeugd van tegenwoordig, dan kan ik mij best voorstellen dat Samir hiermee wegkomt. Ik kijk dus wel uit om een opinie te hebben over dit vonnis. Interessanter is de manier waarop de media over de uitspraak berichten. De teksten zijn opvallend eenvormig en zullen voor de zekerheid wel klakkeloos zijn overgenomen van het ANP. Terwijl in eerdere berichtgeving toch sprake was van een 'bom in nagenoeg voltooide staat', als ik mij goed herinner. Daar lees ik nu niets meer over, of ze moeten met die bom de elektronische circuitjes bedoelen.
Zo langzamerhand wil ik die spullen van Samir dan ook eigenlijk wel eens zien. Misschien begrijp ik dan het oordeel van de rechter een beetje beter, want op de kennis van elektronica bij officieren van justitie kan ik niet klakkeloos afgaan, zoals bij de affaire Tonino bleek.

Wat mij dan weer mateloos fascineert in dit verband is dat we gisteren in diverse journaals een reportage mochten aanschouwen over de grootscheepse ontruiming van 108 flats in Hoogezand-Sappemeer. In de woning van een 60-jarige ex-marinier was een flinke hoeveelheid explosieven aangetroffen. De man was volgens de politie 'een hobbyist'.

Leuk en leerzaam dat we hieruit kunnen afleiden dat de voormalige zeebonk niet het islamitisch geloof beleed en geen Marokkaan of Arabier was. Want dán waren rapen gaar geweest natuurlijk. Explosieven en Islam zijn immers in de ogen van justitie een staatsgevaarlijke combinatie.

Minister Donner staat straks voor de bijna onmogelijke taak om in de wetgeving een onderscheid te maken tussen hobbyisme en terrorisme.