magda mist een kans

Zaterdag 02 April 2005 in categorie Politiek & Maatschappij

Natuurlijk zet ik even de televisie aan voor het congres van D66. Niet te lang, want dat is de stoplap van dit kabinet nu ook weer niet waard. Ik zie meteen dat de partij het risico op eventuele ongeregeldheden bij voorbaat de kop indrukt: ze laten de discussie leiden door niemand minder dan de korpschef van de politieregio Gooi- en Vechtstreek. Dat is mevrouw Magda Berndsen.
Hé, die ken ik. Daar heb ik in het verleden nog wel eens naast gezeten tijdens rijk voorziene feestdiners! Een aardige dame, daar niet van, maar een weinig krachtig bestuurder. Behalve burgemeester van Beverwijk was zij vroeger bijvoorbeeld ook een tijdje bestuursvoorzitster van de Vrouwenvakscholen in Nederland. Dat kroonjuweel van het emancipatiebeleid in de jaren tachtig en negentig is onder haar verantwoordelijkheid uiteindelijk roemloos in het faillissement ten onder gegaan. Vooral ten gevolge van een beschamende reeks belabberde beslissingen en hemeltergend mismanagement.

U ziet, zo'n staat van dienst biedt in principe perspectieven. Ook D66 kon met een beetje vilein duw- en trekwerk van mevrouw Berndsen vanmiddag zó de afgrond in. Ze hoefde de zaak alleen maar uit de hand te laten lopen. Daar zou ze de democratie een grote dienst mee hebben bewezen. Maar net als vroeger heeft ze helaas weer jammerlijk gefaald.