persconferentie

Vrijdag 12 November 2004 in categorie Media

De eerste minister wil zoals gebruikelijk dat ik 'vertrouwen' heb. Ik zeg het hem maar meteen: dat heb ik niet. Ik verklaar mij nader.

Ik mocht getuige zijn van twee persconferenties. Dat waren persconferenties van 'de driehoek'. Zo'n driehoek bestaat uit een burgemeester, een hoofdcommissaris en een opperofficier van justitie. Letterlijk en figuurlijk zaten zij alledrie op één lijn. Achter een tafel.
Kijk, dat klopt al niet: een driehoek is een driehoek en niet één lijn. Mijn vertrouwen krijgt direct een deuk. En dan dan heeft die driehoek nog geen woord gezegd.
Van een driehoek die zijn mond opendoet word ik trouwens ook niet vrolijk. De driehoek spreekt niet met één mond, maar met drie monden. De microfoons zijn echter maar berekend op één mond. Een uiterst grote mond zelfs, want het zijn een heleboel microfoons. De drie monden moeten telkens stuntelig stoeltje wisselen of dertig microfoons verzetten om zich verstaanbaar te maken.

Achteraf bezien was dat helemaal niet nodig geweest, want ze hebben nauwelijks iets te melden.
"Daar kunnen wij nog geen mededelingen over doen."
"In het belang van het onderzoek kan ik daar niets over zeggen."
"Hier zult u het mee moeten doen."
"Dat heb ik daarstraks al verteld."
"Daar is nog niets over bekend."

Naast de driehoek zit een juffrouw die overal een punt van maakt. Niet door elkaar schreeuwen. Zij verdeelt de vragen: "Die meneer in dat blauwe overhemd!" Vier meneren in blauwe overhemden kijken elkaar onzeker aan. Wie bedoelt ze nou? Ondertussen steekt de kleurenblinde meneer in het bruine overhemd hen snel de loef af.

In het journaille heb ik ook geen vertrouwen. Zij stellen domme vragen om het vragen stellen of zij vragen naar de bekende weg.
Achterin het zaaltje begint een journaalverslaggever alles alvast op gedempte toon aan de kijkers uit te leggen. Het hele verhaal is hem vermoedelijk al voor de voorstelling op een briefje gegeven. Het artikel in de krant is ook altijd veel langer dan ik op de persconferentie hoorde.
Het is volgens mij allemaal verzonnen en ik heb er dus geen enkel vertrouwen in. Zoals ik al zei.