rechts heeft voorrang

Vrijdag 22 Oktober 2004 in categorie Media

Het was deze week weer volop genieten. Bij diverse media en op Nederlandse internetplekjes woedt een heftige discussie. In Nijmegen namelijk wil Groenlinks raadslid Wouter van Eck de grote terreinwagens (de zogeheten SUV: Sports Utility Vehicle) niet meer in de stad hebben. Ze zijn gevaarlijk voor medeweggebruikers, zuipen teveel brandstof en ze zijn te groot. Nou ja, dat kun je vinden. Anderzijds kun je het er ook mee oneens zijn. Vooral als je zelf de trotse bezitter van zo'n troetelzeepkist bent. Uiteraard ontstaat in de discussie meteen de aloude links-rechts tegenstelling, want dergelijke dure wagens staan symbool voor het onderscheid tussen de bezittende en niet-bezittende klasse.

Opvallend is echter dat ook veel mensen uit het 'gewone volk' zich menen te moeten opwerpen als verdediger van de elite-auto. Dat gaat dan ongeveer zo:
Wat die linksradicale rukkers ons nu weer voor kunstje willen flikken! Willen ze in Nijmegen de SUV's verbieden! Dat is gewoon de kift! Die linkse loser van een Van Eck heeft zelf niet eens een auto. Moeten ze ook al die gare mercedesbussen en overjarige dieseltjes van die lefties verbieden. Straks rijden we allemaal in een Lada met een rooie ster erop. Zijn ze nou godverdomme helemaal gek geworden? Bemoeizuchtige fuckcommunisten! Laat die kuthippie van groenschijt met z'n scheve tandenbek de tyfus krijgen, zeg! Klagen over iets wat een ander wel heeft is makkelijker dan ervoor zorgen dat je het zelf ook krijgt. Ga werken!! En wanneer je er zelf een kan betalen kom dan zeuren. Gatverdamme, dat soort mensen is mijn kots niet eens waardig! Flikker toch op! Altijd weer de mensen met geld aanpakken! Terroristen zijn het!

Ach, ik snap dat wel. Je rijdt in een poenige leasebak van de baas en je wilt nog eventjes genieten voordat hij je bij de volgende reorganisatie op straat schopt. Je hebt het geld voor die gedeukte BMW uit 1986 bij elkaar gespaard en je wilt er eindelijk ook eens bijhoren. Dat schept kennelijk tòch een band...

Voor wie maar niet genoeg kan krijgen van de discussie:
B&W van donderdag 21 oktober 2004
Baviaan.net
Francisco van Jole
De Volkskrant