« operatie | Home | komen! »

 

waarschuwing voor later

Donderdag 30 September 2004 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Uit de Algemene Beschouwingen concludeer ik dat het kabinet ons maar een stelletje egoïsten vindt. Wij zijn alleen geïnteresseerd in de korte termijn en we denken niet aan de latere generaties. Onze ministers gelukkig wèl. Zij hebben er de mond van vol en brengen grote groepen bijkans aan de bedelstaf opdat de 'latere generaties' ook nog kunnen profiteren van de zegeningen van onze verzorgingsstaat.

Gisteren heb ik daarom mijn kleine neefje van vier voor de buis gepoot en streng gezegd: "Opletten, niet janken! Zie je die man met die kale aangevreten kop en die eksterlach? Dat is onze minister van financiën. Die tronie moet je goed onthouden, want die staat op dit moment te zorgen dat jij straks nog een fijn pensioen hebt. Dus als dat later allemaal niet doorgaat moet je bij hem wezen!"
Ik zie het echter somber in voor mijn neefje. Want de werkelijkheid is dat ook hij op den duur zal worden geconfronteerd met de GLLG, de Grote Leugen van de Latere Generatie. Over enkele decennia staat er namelijk weer net zo'n CDA-er of VVD-er tegen hem te roepen dat hij stevig moet inleveren terwille van 'de Latere Generatie'. Ik heb het zelf meegemaakt: been there, seen it, did it. De kabinetten Van Agt en Lubbers riepen precies hetzelfde. Hun 'latere generatie' ben ik. Tegen deze heren zou ik dus nu willen zeggen: "Mag ik even vangen?"

Ik wend mij weer tot mijn neefje: "O ja, en zie je daar die enge man met dat hopmanhoofd en dat brilletje? Dat is onze minister van defensie. Die wil graag nog vijftig kruisraketjes kopen. Dat is speelgoed van 109 miljoen euro, heb ik gehoord. Leuk hè? Doettie óók allemaal voor de latere generaties!"

Mijn neefje krijgt genoeg van het kabinetsgezwets. Hij dreint: "Mag ik een koekie?"
"Nee, natuurlijk niet, zeurkop! Anders is er straks voor latere generaties niks meer. Dus blijf met je fikken uit die trommel!"

De leugen als partijlijn. Tot zaterdag!