helft van de hoop vervlogen

Dinsdag 07 September 2004 in categorie Kunst en Cultuur

Ik had er niet over willen schrijven, want iedereen deed het al. Maar het liet mij de afgelopen dagen niet los. Telkens weer die prachtige herinneringen aan de eerste voorstellingen in het Shaffy Theater in Amsterdam (nu weer braaf Felix Meritis).
We zaten op de lage smalle bankjes en raakten buiten adem van het lachen. De teksten waren vernieuwend scherp, hard, gedurfd. Het waren liedjes en woorden die onze generatie nodig had. Ze hielpen ons verder, gaven ons zelfvertrouwen. Geen taboe bleef onbesproken, ongezongen. De oude Grote Drie waren van onze ouders, maar zij waren van ons, zij waren een keerpunt in het Nederlandse Cabaret.
En nu is de helft daarvan voorgoed vertrokken, heeft hij zijn laatste buiging naar het publiek gemaakt. Zijn leven was als zijn voorstellingen, in het hoge tempo van de popmuziek, bijna teveel om allemaal bij te houden. Het verging mij als de anderen, er kwam een vloek over mijn lippen toen ik het hoorde. Een deel van onze hoop in bange dagen is dood. Staande ovatie voor wat hij ons gaf.