camera historica

Zondag 01 Augustus 2004 in categorie Flashback verhalen

Hier en daar toont men vol trots een nieuwe camera-aanwinst op de website. Hoog tijd om de mijne ook weer eens tevoorschijn te halen. Dit kan ik tenslotte niet op mij laten zitten! Een meesterstukje van vakmanschap. En géén flits nodig, hooguit enig magnesium. Of was het nou carbid? Nou ja, dat merk ik straks vanzelf wel...
Nu willen de liefhebbers onder u natuurlijk meteen weten welk kek merk cameraatje dit is. Ik zal u niet langer in spanning houden: het is een Rietzschel camera uit pak 'm beet 1924. Rietzschel was een voorloper van Agfa, dus dát zit wel goed! De fabriek is op 12 juli 1886 opgericht door Alexander Heinrich Rietzschel in de Gabelsbergerstaße 36/37 in München. Kijk, zo weet ik tenminste waar ik terecht kan als er wat aan mankeert.

De Rietzschel camera is handig opvouwbaar en heeft een dubbel anastigmatisch 135mm objectief van Hugo Meyer & Co uit Görlitz. Die laatste zin snap ik natuurlijk grotendeels niet, dat is slechts een enkeling gegeven. Dondert niks, dat is met hypermoderne camera's niet anders...
O ja, hij werkt met glasplaten in plaats van een suf filmrolletje. Met glas weet je tenminste waar je aan toe bent: niet laten vallen en doek over je hoofd bij het fotograferen. Met zo'n nieuwerwetse digitaaldinges moet je er maar op vertrouwen dat er inderdaad precies 5.2 miljoen pixels of zoiets op zo'n chip zitten. En helemaal zonder batterijen, dus milieuvriendelijk.

Tja, en nu de prijs, hè? Ach, die dingen zijn tegenwoordig zo goedkoop! Niet meer dan een paar honderd Euro geloof ik. Geen geld voor zo'n stukje degelijke Duitse toptechniek, toch?