ambitieus kunstproject

Woensdag 28 April 2004 in categorie Kunst en Cultuur

Van tijd tot tijd doe ik een art project onder de titel Out of Reality. In dat kader komen soms de meest waanzinnige concepten op mij af. Die werk ik dan uit in een volume, een soort hoofstuk zeg maar. In het eerstkomende volume maak ik mijzelf bijvoorbeeld een dag lang tot het centrum van een belangrijke historische gebeurtenis. De datum van dit volume wordt 1 mei 2004 en is getiteld: Ik ben Europa. Waarom die titel in het Nederlands is begrijpt u zometeen.

Op 1 mei treden er namelijk tien nieuwe landen toe tot de Europese Unie. Het huidige inwonertal van 370 miljoen mensen wordt dan uitgebreid met nog eens 75 miljoen. Binnen dit volume van het project is een belangrijke rol weggelegd voor minister Rita Verdonk. Momenteel maakt zij zich nog druk over een paar duizend asielzoekers, maar vanaf 1 mei krijgt ze heel andere schrijnende dingen aan haar hoofd. Dan wordt het zaak dat al die Europeanen eens gaan inburgeren en de taal gaan leren. Hoe moeten die mensen straks anders Verbal Jam lezen? Dat lijkt me toch een eerste voorwaarde voor een goede integratie. Anders is die hele uitbreiding bij voorbaat zinloos.

Nou, en op 2 mei doe ik dan weer gewoon en normaal. Maar ondertussen is er dan toch wel mooi een krachtig statement neergezet dat mèt de Europese Unie ook het Nederlandse taalgebied moet worden uitgebreid.

Nu nog Europese subsidie!