balkenende bezoekt bush

Woensdag 17 Maart 2004 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Balkenende was met Ben Bot bij Bush op bezoek. Een zinnetje in de stijl van 'de kat krabt de krullen van de trap'. Misschien iets makkelijker snel uit te spreken, maar de tenen krommen net zo hard als bij een krabbende kat. Heel Nederland moest lijdzaam toezien hoe deze gênante Balkenklucht bij Bush werd opgevoerd.

De klein geschapen grote president ging direct wijdbeens onderuitgezakt in zijn fauteuil zitten en bracht aldus zijn klokkenspel prominent naarvoren. Deze lichaamstaal liet niets aan duidelijkheid te wensen over: ik ben de leider van de roedel. Jan-Peter vertoonde nog wat imitatiegedrag door zijn benen eveneens een beetje wijd te doen, maar zo ver als Bush durfde hij toch niet te gaan. Hij is ook meer het type van de knietjes netjes tegen elkaar, dus van nature gaat hem dit al niet makkelijk af. Het zag er onecht en schutterig uit. De diplomatiek ervaren Ben Bot wist dat dit vertoon bij voorbaat zinloos was en hield dus maar de beentjes bijeen.

Bij het zien van deze beelden heeft de meerderheid van de Nederlandse bevolking zich weer de nagels zitten afknagen van plaatsvervangende schaamte. Kunnen wij nu echt niemand anders sturen? Iemand die zichzelf niet zo te kakken zet?

Waarom laten we Beatrix niet gaan? We hebben toch niet voor niets een koningin voor dit soort klussen? Ja, ik hoor u al tegenwerpen dat Hare Majesteit niet bevoegd is tot het doen van buitenlandse zaakjes. Dacht u dan dat het inhoudelijk enig verschil maakte?

Je kunt zeggen van Beatrix wat je wilt, maar zij weet dit soort visites tenminste met grandeur af te leggen. Bij onze vorstin zal de boer uit Texas het niet in zijn hoofd halen om zijn lul bijkans op de salontafel te leggen. Hare Majesteit verlaat na het gesprek met opgeheven hoofd het pand, tot meerdere eer en glorie van ons land. De wereldleider blijft kruipend en kontlikkend in de vestibule achter. Want voor royalty bestaat nu eenmaal diep respect in de Verenigde Staten. Royalty, daar zijn zij stiekem jaloers op.

Dus waarom niet? Het diplomatiek resultaat is hetzelfde: Nederland blijft met zijn troepen braaf nog een tijdje in Irak, let maar op.
Je zou er koningsgezind van worden...