iraans borduren

Zaterdag 14 Februari 2004 in categorie Brutale brieven

De Iraniër Mehdy Kavousi uit Zaandijk naaide afgelopen zondag zijn mond en ogen dicht uit protest tegen het uitzettingsbeleid van minister Verdonk. Aldus verminkt ging hij de volgende dag demonstratief op het Binnenhof staan en zat maandagavond ook nog eens zielig wiegend bij Vara Laat. Zijn Nederlandse vrouw Marjon legde namens hem ons uit wat hem tot dit staaltje Iraans borduren had gebracht. Ik nam mij voor om hem een briefje te schrijven... Geachte heer Mehdy Kavousi,

Ik heb met deze brief even gewacht totdat uw ogen weer waren opengetornd, zoals u zult begrijpen. Anders zit ik hier voor de Perzische kat z'n jeweetwel te schrijven, nietwaar? Ik wilde even zeggen dat u inderdaad een schrijnend geval bent. Maar niet omdat u al zo goed bent ingeburgerd. Want als u dat wèl was geweest had u geweten dat Nederlanders in het algemeen niet zo houden van dat theatrale, dat aanstellerige, die volledig buitenproportionele aandachttrekkerij. En dat nog wel alleen voor uzelf, als ik het goed heb begrepen.

Gewoonlijk ben ik een uiterst ruimdenkend mens en van mij mogen die 26000 asielzoekers rustig blijven hoor. Maar van al die 26000 heeft uitgerekend ú het voor elkaar gekregen bij mij een geïrriteerde vlaag van Fortuyn-achtige onverdraagzaamheid op te wekken. En dan komen er allerlei vragen en bezwaren in mij op die misschien wel heel flauw en intolerant genoemd kunnen worden.

Wat verwacht u nu van mij? Hoe moet ik daar nu tegenover staan, tegen dat gedrag van u? Moet ik u zieliger vinden dan de andere asielzoekers? Of wanhopiger? Gestoorder? Waarom gebruikt u trouwens geen Duck-tape? Of Duct-tape? Jahaa, dat wist u niet hè, dat daar een verschil tussen was? Waarom moet het per se met naald en draad? Waarom dan geen nette kruissteek? Probeert u de minister te shockeren, te chanteren? Waarom bent u nu in hongerstaking terwijl uw procedure nog loopt? Bent u een komediant, een aansteller, een masochist of een fakir?

U heeft zichzelf zichtbaar het zwijgen opgelegd. Bij Vara Laat wacht heel Nederland vergeefs op wat u te zeggen heeft. U kunt niets anders doen dan een beetje als een zielig kind tegen uw vrouw Marjon aan zitten wiebelen. Wat zijn wij toch een onbarmhartig en egoïstisch volk!

Weet u meneer Kho.. Kavousi, bij zoiets slaan mijn tenen slaan dusdanig in een kromme kramp dat ik het beleid van onze minister nog bijna van harte zou gaan ondersteunen. Vanuit onze eigen Joods-Christelijke traditie vloek ik dan een paar keer hartgrondig en geërgerd door de kamer.

Uw leven loopt gevaar in Iran. Dat neem ik onmiddellijk van u aan. Maar waarom zit u nu uitgerekend in Nederland om in Zaandijk een klap van de molen op te lopen? U had bijvoorbeeld, om maar een flinke dwarsstraat te noemen, ook naar Pakistan kunnen gaan. Dat is veel groter en een stuk dichterbij. Dat vraag ik me trouwens wel vaker af hoor, bij vluchtelingen van heel ver weg. Om te weten waar Nederland ligt moet je op school wel héél goed opgelet hebben bij aardrijkskunde. Is er wel eens onderzocht of in dit type vluchtgedrag toch niet een heel klein beetje een economische component zit?

Kijk, normaal verdring ik dit soort enge gedachten. Dan denk ik: nou vooruit, geef die mensen eens ongelijk, in hun situatie zou ik waarschijnlijk hetzelfde doen. Maar door ú ga ik dan weer onverdraagzaam zitten morren. Dus wilt u zo vriendelijk zijn dit soort toestanden voortaan achterwege te laten? Het is tegenwoordig al moeilijk genoeg om politiek correct te blijven!

Schiet me ineens te binnen dat tape historisch heel beladen is bij uitzettingen...

Tags: