woord van het jaar

Donderdag 27 November 2003 in categorie Incrowd: over webloggen

Blijkbaar word ik als een autoriteit op dit gebied beschouwd, want ik word opeens betrokken bij een discussie over Het Woord van het Jaar. Ik krijg daar tenminste steeds emailtjes over van ene heer Dick Ettema. Ik bevind mij zelfs in het eervolle gezelschap van de heer De Bie, want die krijgt ook die mailtjes. Eens even kijken waar het over gaat...

Ah juist ja, het is een verkiezing van het meest nieuwe, actuele en/of vermakelijke woord van het jaar. U kunt zelf woorden insturen en u kunt op woorden stemmen.
De ervaring leert dat verkiezingen op het web steevast leiden tot een rel. Want waar gestemd mag worden gooit website Retecool immer massaal het achterbangepeupel in de strijd, dit keer om het woord 'fotofucken' erdoor te drukken (dat rijmt trouwens wel leuk). Dat vond de redactie van WvhJ niet sportief en men verwijderde het woord.

Tja, dan is je verkiezing al naar de kloten (woord van het jaar 1642) om zo te zeggen, want dan roept men direct censuur en terroriseert (woord van het jaar 2001) het achterbangepeupel de redactie, zo lees ik. De meest antieke woorden passeren de revue, zoals gamen (bestond al in 1986 denk ik), giebeltante (±1953) en bom (±1300).
Niet bepaald actueel, vermakelijk of nieuw dus. Maar het doet er ook allemaal niet toe, want het hele initiatief lijkt vooral bedoeld om de aandacht te vestigen op het bedrijf thelanguagelab, dat de verkiezing heeft opgezet. Deze hele rel is een prima reclame, dus het bedrijf heeft bij voorbaat zèlf de verkiezing gewonnen. Het woord van het jaar is: thelanguagelab. Sommigen moet je ook alles uitleggen...

Nu ik dit zo nalees heeft achterbangepeupel óók wel wat...