vergiftigd drinkwater

Woensdag 07 Mei 2003 in categorie Observaties & Kritische beschouwingen

Regelmatig luister ik naar BBC Worldservice, want die hebben een interessanter nachtprogramma dan het telefonisch geraaskal dat in de stille uren de Nederlandse praatzender nogal eens teistert.

Enkele dagen geleden hoorde ik een verbazende aflevering uit hun serie 'Water walks'. Deze serie doet verslag van de vele problemen rondom het gebrek aan schoon drinkwater in de wereld en de projecten die worden uitgevoerd om deze situatie te verbeteren. Deze week kwam Bangladesh aan de orde.

In Bangladesh hebben ze, zoals u weet, water in overvloed, dikwijls meer dan hun lief is. Maar het oppervlaktewater is zwaar vervuild en het drinken ervan staat garant voor bacteriële infecties. Daarom zijn er door het hele land tienduizenden waterputten geslagen, met de bedoeling dat mensen in de dorpen schoon grondwater konden oppompen. Op zeker moment begon echter op te vallen dat in ziekenhuizen steeds grotere aantallen mensen met verschijnselen van zware arsenicumvergiftiging werden binnengebracht.

Wat blijkt? Er zitten arsenicumhoudende lagen in de bodem, waardoor het grondwater een hoge dosis arsenicum bevat. Arsenicum is een zwaar vergif. Zo'n tachtig miljoen mensen in Bangladesh worden op die manier vergiftigd zonder dat ze het in de gaten hebben. Inderhaast heeft men een testprogramma uitgevoerd om vast te stellen welke bronnen veilig zijn en welke niet. Een groene lik verf op de buis van de waterput betekent veilig, een rode onveilig.

Maar ondertussen heeft men zo snel geen alternatief. Krampachtig werkt men aan oplossingen, zoals een arsenicumfilter en het installeren van regenwaterreservoirs. Deze alternatieven kosten echter geld, en geld als water heeft men in Bangladesh niet.

Op één of andere manier heb ik bij Bangladesh het gevoel dat het dat land ook altijd tegenzit! Het wordt bijna gênant om hier in Nederland zingend onder de douche te gaan staan.

[Meer informatie over 'Water walks' hier].