veilige kamer

Vrijdag 28 Maart 2003 in categorie Gozertje

28-03-2003

De inwoners van Israël zijn altijd voorbereid op oorlog. Sinds de aanvallen met Scud-raketten vanuit Irak tijdens de eerste Golfoorlog in 1991, zijn de voorzorgsmaatregelen alleen nog maar verder aangescherpt. Nieuw te bouwen huizen moeten op z'n minst één zogenoemde 'veilige kamer' ('gedder bitachon') hebben. Die bestaan niettemin in allerlei variaties, de één maakt er meer werk van dan de ander.

Bij sommige kamers zie je op het eerste gezicht niet eens dat ze extra beveiligd zijn. Pas nadat je een paar keer hebt lopen vloeken dat die deur zo rottig dichtgaat, wijst men je op de dikke rubber strips eromheen, die de kamer gasdicht maken. De deur is inwendig versterkt met een stalen plaat. Voor de ramen kunnen versterkte luiken worden gerold en ook deze zijn gasdicht gemaakt.

Een Arabische Christen in het noorden van Israël toonde mij trots zijn nieuwe woning, inclusief een grote schuilkelder ('miklat'). De ruimte had een dikke stalen deur die een bankkluis niet zou misstaan, bevond zich ondergronds en had geen ramen. Er was zelfs een ontsnappingsluik voor het geval de deur gebarricadeerd zou raken.
Openbare gebouwen en onderwijsinstellingen beschikken eveneens allemaal over een grote schuilkelder. Hiervan zijn de deuren nóg indrukwekkender.

De argeloze Nederlandse vreemdeling staat met verbijstering naar dit alles te kijken. Het is een andere wereld. Dat hebben ze bij hem thuis helemaal niet: oorlog, dreiging, gifgas...
In Nederland zijn álle kamers veilig! Het merendeel van de Nederlanders heeft nog niet eens een brilletje voor bij het uien schillen, laat staan een gasmasker, zoals elke Israëliër. En die meegeleverde spuit met atropine, daar moet je toch ook niet te lang bij stilstaan...