ondergeschoven probleem

Vrijdag 07 Maart 2003 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Temidden van de hectiek rond kwesties als Irak, het Koninklijke Nichtje en het Midden-Oosten, dreigen andere problemen volledig ondergeschikt te raken. Zoals die van het onderzettertje.

Onderzettertjes zijn er in vele verschijningsvormen, van het traditionele bierviltje tot exemplaren van metaal, plastic, kurk tot zelfs gepunnikt of gehaakt. Zij hebben echter één ding gemeen: ze zijn een uitwas van onze welvaartsmaatschappij. Want wij willen geen kringen of ingebrande plekken op onze dure designtafels. Daartoe accepteren wij het ongemak van het onderzettertje. Wij staan vloekend met een gloeiend hete kop thee onze klauwen te verbranden terwijl wij de onderzettertjes zoeken. Want die zijn nooit te vinden als je ze nodig hebt.
Onderzettertjes blijven ook dikwijls aan je glas of beker plakken en dat heb je zelf meestal later in de gaten dan je omgeving. Je vroeg je al af waarom iedereen ineens geamuseerd jouw kant uit keek. En dan valt het onderzettertje ineens naar beneden. In je bord eten of in je kruis. Dát was het moment waarop de omstanders zaten te wachten!

Je komt bij anderen op visite. Je krijgt iets te drinken. En ja hoor: een onderzettertje eronder. Je durft je drankje al nauwelijks meer aan te vatten, want stel je voor dat je je glas in je zenuwen op die ongetwijfeld superdure salontafel in scherven laat vallen.

Neem nou toch gewoon een ruwhouten tafel! Of zo'n jaren-50 formica ding, kunt u meteen weer eens lekker 'retro' doen! In hongerend Afrika hebben ze toch óók geen onderzettertjes? Het is weer typisch zo'n artikel dat ons door Blokker door de strot is geduwd. Wat heb je nu aan een tafel waarop je niet rechtstreeks iets kunt neerzetten? Gewoon niet moeilijk doen. Want kringen op een te dure tafel leiden maar af van de échte problemen in de wereld, zoals Irak, het Koninklijke Nichtje en het Midden-Oosten.

Is het Nichtje eigenlijk wel een groter probleem dan een onderzettertje?