Het nut van demonstreren

Woensdag 19 Februari 2003 in categorie Politiek & Maatschappij

Iets klopt er toch niet aan onze democratie. Namelijk dat het zo weinig democratie is. Periodiek kiezen wij onze Tweede Kamer, Provinciale Staten, gemeenteraad of stadsdeelbestuur. Dat was het dan. Daarna lijken de gekozenen te denken dat ze volledig naar eigen goeddunken hun gang kunnen gaan. Raar is dat.

Neem Margraten. Terloops ving ik via de radio iets op over Margraten. Daar graaft de cementindustrie al jaren het landschap af. De hele bevolking is daar tegen. Toch gaat het allemaal gewoon door. Hoe kán dat dan? Zijn die bestuurders daar dóóf of zo, teveel mergel in de oren gekregen, corrupt geworden, cement in het brein? Hallo, aarde aan democratie: de men-sen wil-len het nie-hiet!
Voor hen die op de basisschool geleerd hebben over onze mooie Sint Pietersberg volgt nu een update: schijnt tegenwoordig Sint Pietersdal te zijn.

Neem uw auto. Wanneer u in een stad woont kent u vast het verschijnsel betaald parkeren. U moet dan maandelijks een fiks bedrag dokken voor een vergunning om in uw eigen straat uw auto te mogen neerzetten. Wie dat fijn vind mag zijn vinger opsteken.
Toch hebben die dames/heren bestuurders dat ingevoerd. Niet vanwege een goed parkeerbeleid, maar voor de kassa. Wie heeft hen gezegd dat ze dat moesten doen? Niet de bewoners. Die zouden bij een referendum massaal tegen stemmen. Wie verzint dat dan?

Neem die demonstratie. De meeste mensen twijfelen blijkbaar aan het nut van demonstreren, anders was Amsterdam ongetwijfeld nóg voller geweest op 15 februari. Maar demonstreren heeft in elk geval minstens één belangrijke functie. Namelijk het visualiseren van de kiesdeler.
Laten we zeggen dat een kamerlid ongeveer 60.000 stemmen nodig heeft gehad voor het felbegeerde zeteltje. Kijk, dat aantal zie je dan ongeveer bij zo'n vredesdemonstratie op straat lopen. Zóveel personen van vlees en bloed zijn dat nou die jou op dat pluche zetten, die jou dat belangrijke gevoel geven. Die jou met Powell laten handshaken.

Dat beeld van al die mensen moet zo'n volksvertegenwoordig dan eventjes op het netvlies laten inbranden. Dan weet je weer voor wie je het allemaal hóórt te doen, nietwaar?

Het is niet zo ingewikkeld als ze altijd beweren...