Stukje lopen

Zaterdag 15 Februari 2003 in categorie Politiek & Maatschappij

Vanmiddag zal ik hier niet zijn, want dan ben ik even een stukje lopen, van de Dam naar het Leidseplein. Misschien kom ik u onderweg tegen. Wanneer u er niet bent kan ik mij dat óók voorstellen, want het is verdomde koud. Maar u mag ook lekker hier demonstreren, u mag hier zeggen of en zo ja waarom u tegen oorlog bent.

Ik ben ook geen groepsmens. Ik loop vanmiddag een kleine kans dat er een paar leuzen geroepen worden waar ik niet helemaal achter sta. Dus daarom zal ik mijn standpunt voor de zekerheid alvast duidelijk maken.

Ik ben tegen de oorlog in Irak omdat onschuldige burgers binnen en buiten Irak daarvan het slachtoffer zullen worden, omdat het de regio zal destabiliseren, het een excuus geeft aan extremisten om weer allerlei barbaarse dingen in de wereld uit te halen, er verdere polarisatie zal optreden tussen moslims en 'het Westen', omdat ik de arrogantie en de hypocrisie van de republikeinse regering in Amerika veroordeel, omdat ik De Hoop-Scheffer wil laten zien dat niet iedereen in de kont van Colin Powell wenst te kruipen en omdat ik vind dat we ons geld wel nuttiger kunnen besteden dan aan wapens.

Saddam Hussein en zijn verderfelijke regime moet weg. Maar dat kan ook op een andere manier, zeker als je bereid bent zoveel geld uit te geven als nu aan een oorlog.

Naar mijn bescheiden mening zijn dit eigenlijk veel overtuigender argumenten dan die van Bush. Demonstreren zal helaas niet helpen, maar als ik het niet doe nemen ze voor het gemak aan dat ik het ééns ben met het Amerikaans beleid. Ik ben geen meeloper, dus ik loop vanmiddag mee.

Ik zou zeggen: roept u maar!Tags: