Nazi-gabbertje

Zaterdag 08 Februari 2003 in categorie Politiek & Maatschappij

Ik las een kritisch stukje (niet meer online beschikbaar) over een 15-jarig jongetje dat gefascineerd is door nazi-rituelen. U weet wel, met de rechterarm omhoog staan, White Power, dát werk. Hij noemt zich een 'gabbertje'. Het is de ironie die hier de domheid te kijk zet, want het woord 'gabber' komt nota bene van het Hebreeuwse woord 'gavér', dat 'vriend' betekent.

Het gabberknaapje zit vast nog op school. Scholen maken schoolreisjes. Hoewel ze die in het voortgezet onderwijs om onduidelijke redenen nogal eens 'werkweek' noemen geloof ik. Die schoolreisjes gaan al lang niet meer naar Duinrell of de Julianatoren. Nee, die moeten naar het Belangrijke Buitenland.

Ik weet nog wel een originele bestemming voor het gabberschoolreisje komende zomer. Lekker naar Oostenrijk.

Naar Mauthausen. Gabbertje kan er zijn hart ophalen en daarna in zijn lijf laten omdraaien. Dat is weer eens wat anders dan altijd Parijs, Londen, Rome of Berlijn.

In Mauthausen is een spannende attractie voor gabbertjes. Een écht voormalig concentratiekamp! Kom dáár maar eens om bij Six-Flags! En je hoeft niet eens in de rij te staan. Je kunt overal zó naarbinnen lopen.

Bijvoorbeeld bij dat ene stenen gebouwtje. Daar hangen vele honderden fotootjes van mensen die nooit meer van hun reisje zijn teruggekomen. Alle muren vol, vele nog in kleine lijstjes. Ze staren je kleurloos aan, in zwart en wit, hooguit verdrietig sepia. En in die schemerduistere ruimte drukt de dieptragische dood van al die mensen op je ziel. Alsof ze allemaal op je gemoed komen staan, één voor één, steeds zwaarder. Tot je bijna geen lucht meer krijgt.

Allemaal gewone 'gabbers' ook hoor, maar dan in de Joodse betekenis van het woord.

O ja, wat gabbertje dan absoluut ook even moet bekijken is dat kleine kamertje waar de nieuwkomers medisch werden gekeurd. Dat is namelijk een héél vernuftig kamertje! Daar zat de dokter. En de dokter liet een gevangene dan netjes rechtop tegen de muur aan staan om te meten hoe lang hij was. Dat was vet cool jongen! Want wat die gevangene natuurlijk niet wist joh, dat was dat er op die plek een gáátje in die muur zat. Ongeveer ter hoogte van z'n kop. En vanaf de andere kant van de muur kreeg hij dan precies door dat gaatje van een SS-er een nekschot. Gaaf hè?

Of begint je rechterarm nu al wat te zakken..?

Je bent écht de bink jongen, als je daarheen durft, dat Mauthausen. Dat is niet voor watjes! Daar is de Python, of hoe al die misselijk makende pretparktoestellen ook mogen heten, he-le-maal niks bij!

Nee, dán Mauthausen! Als je dáár uitkomt zit je maag in je strot, lijkt het of zo'n python zich om je keel heeft geschroefd en verberg je je gezicht achter je ineens gekromde rechterarm. Want je kunt minstens een uur lang niet meer stoppen met janken...

Dan is het alleen nog maar 'White-Weakness', gabbertje...

Tags: