Zalmfilet

Zondag 05 Januari 2003 in categorie Politieke Portretten

Mag ik even smalen over het Zalmlog, dat campagnedagboekje van meneer Zalm? U gelooft toch niet dat hij dat zelf schrijft, hè? Nee, daar heeft hij natuurlijk iemand voor ingehuurd. Die tekstschrijver heet dan vast Visser of zoiets, want dat lijkt me typisch Zalm-humor. Die meneer Visser gaan we eens aan de tand voelen.

“Ja, ik schrijf inderdaad het Zalmlog. Met tegenzin moet ik bekennen, want ik mag die man niet. Het is een beetje een blaaskaak. Veel gewichtige woorden, maar doen, ho maar! Hebt u zelf kunnen zien op Nieuwjaarsdag, op Scheveningen. Je zou toch zeggen: een béétje zalm duikt meteen het water in, maar nee, hij gaat kleumend erwtensoep staan scheppen.”

“De voornaamste reden dat ik het Zalmlog moet schrijven, is dat Zalm beter in rekenen is dan in taal. Maar af en toe wil hij per se zelf iets schrijven. Ik raad dat dan ten stelligste af, want de man maakt zich belachelijk. Nee hoor, blijven dreinen: ikke doen, ikke doen! Nou dan krijg je dus dit:

[quote] Nieuwjaarsdag heb ik me begeven naar het strand in Scheveningen om erwtensoep uit te delen aan degenen die zo dapper waren het water in te gaan om 12 uur. Ook het aan de kant staan was al een natte en koude bedoeling. [unquote]

Jáááá hoor: bedoeling in plaats van bedoening. Ok, kan een tiepfoutje zijn, kan de beste gebeuren. Ik laat het natuurlijk wèl lekker staan zo, want zelf ben ik weliswaar lid van de VVD, maar ik stem stiekem SP.”

“Laatst zat hij ook weer zo te drammen dat hij een stukje absoluut zelf wilde schrijven. Ik zag het al weer uit de klauwen lopen, maar ik denk: je gaat je gang maar.
En bingo: [quote] Daar heb ik me destijds zeer intensief mee bemoeit. [unquote]
Lachen man! Natuurlijk weer niks tegen 'm gezegd, lekker 'bemoeid' met een 't' laten staan!”

“Het meest ver heen was hij toen BNN op bezoek was geweest. Hij had zich vreselijk lopen uitsloven en aanstellen, want hij moest zo nodig jong overkomen. Tjesus, die vent is net vijftig en ziet eruit als zestig, dus wat wil ie nou? Afijn, 's avonds bij het Zalmlog schrijven was het weer: ikke doen! Ik lees dat dus na en denk: dat is nou minister geweest! Hier, kijk maar:

[quote] Het eerste na de middag waren twee jongens van BNN die hadden allerlei vragen die bij jongeren spelen. [unquote]

Ik zeg tegen hem: dat verkiezingsdebat bij RTL ga je verliezen, let maar op!
Staat ie me een beetje glazig-vragend aan te kijken met die vissenogen van 'm. Maar heb ik gelijk gekregen of niet?”

[Alle citaten zijn authentiek. Bron: Zalmlog]

Er dient ook voor het parlement een visquotum te komen.

Tags: