de ruimtebelg

Woensdag 30 Oktober 2002 in categorie Satire

Nederlanders hebben de onhebbelijke gewoonte flauwe grappen over Belgen te maken. Daar heb ik mij altijd zeer tegen verzet, want de Belgen die ik ken zijn bijzonder en prettig. Een mop over de veronderstelde domheid der Belgen valt dus ten prooi aan mijn minachting.
Anderzijds verwacht ik echter wèl enige steun van de zuiderbuur in deze strijd. Dan moeten er natuurlijk géén Belgen zijn die dit beeld van domheid gaan bevestigen!

Want wát hoor ik hedenmorgen op de radio? Er is om 4.11 uur een heuse Belgische Wubbo Ockels per Soyoez-raket de ruimte ingeschoten. Zijn naam is Frank de Winne.
Hé, dat is met terugwerkende kracht verdacht eigenlijk, bedenk ik me nu: vindt u ook niet dat Wubbo Ockels eigenlijk veel Belgischer klinkt dan Frank de Winne? Maar dit terzijde.

De radio laat ons twee Belgen horen die een ruimtequiz hebben gewonnen en daarom de lancering van de ruimtebelg vanaf Baikonoer in het Planetarium mogen volgen. Zij missen de 'count-down', maar zijn gelukkig al snel getuige van beelden van Frank de Winne in de ruimte. Frank zit iets te lezen.
Vraag van de verslaggever aan de quizwinnaars:
"Wat leest ie?"
Antwoord van de astronomisch deskundige quizbelgen:
"Misschien het vluchtplan of de handleiding..."

Ja hoor! Ziet u het voor u? Frank de Winne die, eenmaal gelanceerd, denkt:
"Laat ik es die handleiding van dat Soyoez-ding doornemen. Nooit weg als ik weet waar al die knoppen voor zijn. O ja, en laat ik meteen efkes kijken waar we nu eigenlijk héén gaan!"

Maar goed, aan de andere kant schijnt onze volgende Nederlandse astronaut nog steeds niet omhoog te kunnen vanwege de zuinigheid van onze regering...

U merkt: het wordt mij erg moeilijk gemaakt.