Volkert

Zaterdag 11 Mei 2002 in categorie Politiek & Maatschappij

Je zult in deze dagen maar Volkert heten. Mijn medeleven gaat uit naar iedereen die Volkert heet, zelfs naar degene die 'de' moord vermoedelijk op zijn geweten heeft. Het zou mij namelijk niet verbazen wanneer hij na onderzoek in het Pieter Baan Centrum een klassiek geval van schizofrenie blijkt te zijn. Enerzijds de bevlogen milieubeschermer, anderzijds de trigger-happy 'hitman'.

Ik kende ook eens een Volkert. In de tijd dat een andere etnische groep nog het onderwerp was van onze multiculturele discussies, te weten de Surinamers. Dit kunnen wij ons nu nauwelijks nog voorstellen, maar er waren tijden dat in de autochtone volksmond een Surinamer synoniem was met "voor je 't weet heb je een mes in je rug."
Met deze Volkert had ik hoog oplopende ruzies. In navolging van zijn vader stemde hij namelijk op de Centrumpartij en droeg dit gedachtegoed met verve uit.

Jaren later kwam ik hem weer tegen. Hij was inmiddels getrouwd met een Surinaamse vrouw, had met haar een kleurig kind en verkondigde stevige linkse standpunten. En bovenal: hij was een verdomd aardige kerel geworden.

Moraal van dit waargebeurde verhaal: laat ook déze Volkert een rabiate Fortuyn-fan tot lering zijn.

't kan verkeren...

Tags: