verantwoordelijkheid

Dinsdag 16 April 2002 in categorie Politiek & Maatschappij

Verantwoordelijkheid, het meest genoemde woord vandaag bij de gesprekken over het Sebrenica-rapport van het Niod.

1. De plicht rekenschap te geven.
2. De taak, plicht voor iemand te zorgen.

Wat gebeurt er wanneer je iets verknalt waar je verantwoordelijk voor was? In de opvoeding word je uit de ouderlijke macht ontzet. In het verkeer moet je betalen of krijg je straf. Als je werknemer bent word je ontslagen. Als je directeur bent krijg je daarvoor dik betaald en ontsla je ondergeschikten. Als je in de politiek zit treed je af en ga je over naar de volgende goed beloonde bezigheid.

Om geen leeg begrip te zijn moet 'verantwoordelijkheid dragen' altijd een sanctie in zich bergen wanneer de zaken fout gelopen zijn. Een sanctie van welke aard dan ook. Dat kan op zijn minst 'schuldgevoel' zijn.

"Ik neem mijn verantwoordelijkheid en ik treed af."

Mooi. En nu?
Ga je een schadevergoeding betalen? Ga je je salaris terugstorten? Knaagt het de rest van je leven aan je geweten? Ga je sorry zeggen?

En daar worden leidinggevenden nu altijd vorstelijk voor beloond: want ze dragen zoveel verantwoordelijkheid.

Geen misverstanden, het zal mensen als Kok en Pronk allemaal zeer emotioneel bezig houden. Maar bij verantwoordelijkheid hoort een element van schuldbesef. Geen schuld aan moorden, maar schuld aan de dingen waar je invloed op had en die misgingen. En daar hoort op z'n minst een vorm van wiedergutmachung bij.

Wij wachten dus af of politici het nog gaan begrijpen...